Ergonomikus szék a home office-hoz?

Ergonomikus szék

Napjainkban az ergonómia divatos fogalom, mellyel gyakran találkozhatunk az interneten is. Önmagában az ergonómia mint tudomány az ember és a technikai eszközök kapcsolatával foglalkozik, például ergonomikus szék. Feladata, hogy az ember igényeihez legjobban illeszkedő eszközt megtalálja, például a gerincvédelem érdekében a legmegfelelőbb széket.

Az ergonomikus szék fogalma: az ergonomikus irodaszék abban különbözik a hagyományos irodaszéktől, hogy formája és illeszkedése személyre szabható. Ennek eredményeképpen kényelmesen foglalhatunk el benne helyet, anélkül, hogy megviselné a gerincünket.

Egy ergonomikus szék számos jellemzővel rendelkezhet, amelyek közé tartozik:

 1. Állítható magasság: Lehetőség van a szék magasságának beállítására annak érdekében, hogy az illeszkedjen az egyén testmagasságához és a munkasztílushoz.
 2. Állítható ülőfelület: Az ülőfelület dőlésszöge és mélysége állítható lehet, hogy megfelelő támogatást nyújtson a test számára, valamint lehetőséget biztosítson a felhasználónak az optimális testtartás kialakítására.
 3. Döntési mechanizmus: A dönthető háttámla lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy változtassa a háttámla dőlésszögét, hogy megfelelő támogatást nyújtson a hátnak és a deréknak.
 4. Állítható karfák: Az állítható karfák lehetővé teszik az egyén számára, hogy beállítsa azok magasságát és szögét annak érdekében, hogy megfeleljenek az egyén testméretének és kényelmének.
 5. Légáteresztő anyagok: Az ergonomikus székek gyakran légáteresztő anyagokból készülnek, hogy megakadályozzák a túlzott izzadást és segítsenek fenntartani a komfortos hőmérsékletet.

Számtalan szék található a piacon, lehetetlen mindegyikről véleményt megfogalmazni. A kiválasztásnál fontos észben tartani, hogy egy jó szék az alábbi tulajdonságokkal is rendelkezik:

 • a háttámla megfelelően alátámassza a gerincet
 • beállítható, hogy teljesen igazodjon a felhasználó egyedi testarányaihoz
 • állítható ülésmagasság és mélység
 • kartámasza és akár lábtámasza is van

Alternatív lehetőségek

Gyakran merül fel lehetőségként a fitball-on való ülés is, mely azoknak ideális, akik „aktívan” szeretnének ülni. Előnye, hogy állandó stimuláció alatt tartja a hátizomzatot. A hátizomzat az állandó mozgás miatt erősödik, görcse oldódik és mindez segít fenntartani a helyes testtartást. A fitball megválasztásánál az alábbi szempontok a fontosak:

 • A sarkaknak a földön kell támaszkodnia
 • A comboknak a lábszárrakkal derékszöget kell bezárni
 • A fej-hát-medence mindig egy vertikális síkban legyen
 • Minél nagyobb valaki testmagassága, annál nagyobb átmérőjű labda szükséges

Egyéb lehetőségként térdepelőszék és nyeregszék jöhet szóba, melyek azonban kevésbé kedvelt alternatívák.

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük