Ülőidegzsába? Meddig is tart?

Mit jelent az ülőidegzsába?

Az ülőidegzsábát a betegek az alsó végtagok irányába kisugárzó fájdalmakra használják (bárhol is fut le), ugyanakkor eredetileg a deréktájról az alsó végtagok hátsó részén lesugárzó fájdalmat jelenti, amely az ülőideg (S1-es ideg) irritációja/bántalma miatt alakul ki. Leggyakrabban porckorongsérvek következtében jelentkezik, ugyanis az ideg nyomás alá kerül. 

A nyomás miatt az ideg nem tudja normális funkcióját ellátni, továbbá az ideg lefutása mentén fájdalom jelentkezik. A fájdalom jellege változó, lehet görcsös, késszerű, tompa, zsibbadó-égő érzéssel társuló, stb. Az ülőidegzsába fogalmat a betegek egyéb helyeken jelentkező fájdalmak esetén is használják, mely például az alsó végtag oldalsó részén jelentkezik, vagy a combok elülső felszínén.

Ezek is idegi nyomással/irritációval állnak összefüggésben, de itt már nem az ülőideg, hanem másik ágyéki idegek érintettek. A fájdalom lefutásából (vagyis hol jelentkezik a végtagon) következtetni lehet az érintett idegre. A pontos eredet felderítésében MR vizsgálat nyújt segítséget, mely alapján felállításra kerülhet a kezelési terv.

Meddig tart, ha ismertek a kiváltó okok?

Kiváltó ok a háttérben leggyakrabban porckorongsérv vagy gerinccsatorna szűkület. Ha ezek ismertek és megállapításra került idegsebész által, hogy nem műtéti kezelések javasoltak, akkor az ülőidegzsába változó időtartamban állhat fenn. A kezelések célja, hogy az ideg irritációját vagy az idegen lévő nyomást csökkentsék, így fokozatos javulásra és fájdalomcsökkenésre lehet számítani.

A gyógyulás azonban nem lineáris a legtöbb esetben, hanem hullámzó jellegű. Ez azt jelenti, hogy a gyógyulási időszakban vissza-visszatérhet az ülőidegzsába. Általában akkor szokott jelentkezni, amikor a betegek már úgy érzik minden rendben, bátrabban kezdenek mozogni.

Ha például egy porckorongsérv még nem zsugorodott/szívódott fel teljesen, akkor egy- egy ilyen „bátrabb” mozgás során újra nagyobb nyomás alá kerülhet az ideg, így újabb irritáció és ezzel együtt fájdalom alakulhat ki. Ideális esetben a kezelés előrehaladtával ilyen „visszaesések” a fájdalomban egyre ritkábban és kisebb intenzitással jelentkeznek, végül pedig megszűnnek.

Ha az intenzív kezelések ellenére sem javul az ülőidegzsába vagy változik a jellege, akkor további kezelések is szóba jöhetnek . A kezelésekről idegsebész dönt mindig, ugyanis ő tudja megítélni szükséges-e műtét. Ha az ülőidegzsábát egyéb tünetek is kísérik (például izomgyengeség, széklet-vizelet panaszok), akkor műtéti kezelés is szükségessé válhat, így mindenféle kezelés megkezdése előtt szükséges orvossal egyeztetni!

Meddig tart az ülőidegzsába, ha NEM ismertek a kiváltó okok?

Egyszerű, önmagában fennálló derékfájdalom esetén, ha valakinek életében először jelentkezik, akkor fennáll az esélye egy túlerőltetésnek is. Ilyenkor 2-4 hét alatt nem szűnő panaszok esetén szoktunk orvosi kivizsgálást javasolni. Más a helyzet azonban ülőidegzsába esetén, mivel ilyenkor mielőbb keresni kell az idegi irritáció/nyomás okát. Fokozottan érvényes ez olyankor, ha az ülőidegzsábát más tünetek is kísérik (pl. zsibbadás, izomgyengeség). Ilyen esetekben a gyógyulási időt a fennálló betegség határozza meg, például porckorongsérv esetén sajnos több hónapot is igénybe vehet a gyógyulás.

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük