Home office és az izomfájdalmak

A home office során jelentkező izomfájdalmakat nehéz elkülöníteni a nyaki és ágyéki gerinc panaszaitól, hiszen egyik a másikból szorosan következik. Ugyanakkor külön cikket szentelünk az izomfájdalmaknak is, mivel azok megjelenése nem szükségszerűen jelez egy háttérben fennálló gerincbetegséget. A derékpanaszokat és nyaki fájdalmakat már részletesen bemutattuk.

Hosszas ülőmunka során, főleg helytelen testtartás esetén a gerinc mellett futó és a csigolyákat összekötő izomelemek túlzott feszülése alakul ki. Az ülés kezdetén a has és hátizomzat még segít fenntartani a normális állapotot, azonban idővel azok elfáradnak, a váll és felső test is előre esik. A tartósan fennálló izomfeszülés az izomzat görcsös (spasztikus) rögzülését eredményezi, mely önmagában is fájdalmat generál. A nyaki és derékszakasz egymástól nem szétválasztható, egymásra kölcsönösen kihathatnak.

Rendszeresen kialakuló izomfájdalmakkal a szervezet jelez, hogy számára kedvezőtlen helyzetben/pozícióban van (pl. rossz ülési technika). Tartósan kedvezőtlen állapotban az izomelemek mellett a gerinc alkotóelemei is érintetté válhatnak és gerincbetegségek alakulhatnak ki.

A megelőzés elemei:

A megelőzési lehetőségek számos eleme létezik, ezekből kiemelve néhányat:

  • helyes ülési technika elsajátítása home office során
  • megfelelő szék kiválasztása a home officehoz
  • rendszeres megszakítása az ülésnek (1-2 óránként minimum 10-15 perc)
  • gerinctorna végzése
  • gyógymasszázs a tartós izomfeszülés csökkentésére (ugyanakkor, ha a kiváltó okok nem szűnnek meg, akkor az izomfeszülés mindig visszatérhet)

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük