Home office és az izomfájdalmak

A home office során jelentkező izomfájdalmakat nehéz elkülöníteni a nyaki és ágyéki gerinc panaszaitól, hiszen egyik a másikból szorosan következik. Ugyanakkor külön cikket szentelünk az izomfájdalmaknak is, mivel azok megjelenése nem szükségszerűen jelez egy háttérben fennálló gerincbetegséget. A derékpanaszokat és nyaki fájdalmakat már részletesen bemutattuk.

Hosszas ülőmunka során, főleg helytelen testtartás esetén a gerinc mellett futó és a csigolyákat összekötő izomelemek túlzott feszülése alakul ki. Az ülés kezdetén a has és hátizomzat még segít fenntartani a normális állapotot, azonban idővel azok elfáradnak, a váll és felső test is előre esik. A tartósan fennálló izomfeszülés az izomzat görcsös (spasztikus) rögzülését eredményezi, mely önmagában is fájdalmat generál. A nyaki és derékszakasz egymástól nem szétválasztható, egymásra kölcsönösen kihathatnak.


A fokozott izomfeszültség nem csupán fájdalmat okoz, hanem hosszú távon akár krónikus problémákat is eredményezhet. Az egyoldalú terhelés és az ismétlődő mozdulatok révén az izmok diszfunkcionális mintázatokba kerülhetnek, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Emellett az izmok túlzott feszülése nyomást gyakorol a csigolyákra és az ízületekre, ami degeneratív elváltozásokhoz vezethet. Ez a folyamat hosszú távon akár tartósan megváltoztathatja a gerinc anatómiáját és működését, ami további komplikációkat okozhat, például ideggyök szorítást és a környező szövetek gyulladását.

Az ülőmunka során kialakuló helytelen testtartás és az ebből eredő feszültség nem csupán a gerincoszlopra korlátozódik. A vállak előre esése miatt az egész testtartás eltolódik, ami megterheli a nyaki és vállövet, valamint a felső végtagokat is. A helytelen testtartás következtében csökken a légzés hatékonysága is, hiszen a tüdőkapacitást korlátozza a mellkas beszűkülése. Ezek az összetett hatások hosszú távon akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethetnek, például emelkedett vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, valamint csökkent hatékonysághoz és jólléthez vezethetnek.

Fontos kiemelni, hogy a megfelelő testtartás fenntartása és az izmok kiegyensúlyozott erősítése rendkívül fontos az egészséges gerinc és testtartás fenntartásában. Rendszeres testmozgás, nyújtás és ergonomikus munkakörnyezet kialakítása segíthet csökkenteni az ülőmunka negatív hatásait és megelőzni az izomfeszültség okozta komplikációkat.

Rendszeresen kialakuló izomfájdalmakkal a szervezet jelez, hogy számára kedvezőtlen helyzetben/pozícióban van (pl. rossz ülési technika). Tartósan kedvezőtlen állapotban az izomelemek mellett a gerinc alkotóelemei is érintetté válhatnak és gerincbetegségek alakulhatnak ki.

A home office “betegség” megelőzés elemei:

A megelőzési lehetőségek számos eleme létezik, ezekből kiemelve néhányat:

  • helyes ülési technika elsajátítása home office során
  • megfelelő szék kiválasztása a home officehoz
  • rendszeres megszakítása az ülésnek (1-2 óránként minimum 10-15 perc)
  • gerinctorna végzése
  • gyógymasszázs a tartós izomfeszülés csökkentésére (ugyanakkor, ha a kiváltó okok nem szűnnek meg, akkor az izomfeszülés mindig visszatérhet)

Helyes ülési technika elsajátítása home office során rendkívül fontos az egészséges gerinc és testtartás fenntartása érdekében. Íme néhány tipp:

  1. Megfelelő szék kiválasztása: Válassz olyan széket, amely támogatja a gerinc görbületeit, és állítható magasságú és dönthető háttámlával rendelkezik. Az ülőalkalmatosság legyen kényelmes és stabil, és támogassa a tested természetes vonalait.
  2. Rendszeres szünetek: Ne felejts el rendszeresen felállni és mozogni, hogy megszakítsd az ülést. Legalább 1-2 óránként állj fel, nyújtsd meg a tested, sétálj egy rövid távolságot vagy végezz könnyű gyakorlatokat.
  3. Gerinctorna végzése: Végezz rendszeresen gerinctornát vagy nyújtógyakorlatokat, hogy erősítsd és lazítsd meg a hátizmaidat. Ezek a gyakorlatok segíthetnek megelőzni a merevséget és az izomfeszülést.
  4. Gyógymasszázs: Ha tapasztalod az izomfeszülést vagy a merevséget, egy gyógymasszázs segíthet enyhíteni a tüneteket. Azonban fontos megérteni, hogy a masszázs csak átmeneti enyhülést nyújthat, és nem szünteti meg a kiváltó okokat. Az egészségtelen ülési szokások vagy a rossz testtartás továbbra is problémát okozhat, ha nem változtatsz rajtuk.
  5. Ergonómia: Ügyelj arra, hogy a monitorod szemmagasságban legyen, a billentyűzet és az egér pedig könnyen elérhető legyen anélkül, hogy kellőképpen előredőlnél. Az ergonomikus kialakítás segít elkerülni a nyak- és hátproblémákat.

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük