Home office és a helyes ülési technika a gerincproblémák elkerülésére

Egy másik cikkünkben már szó esett a derékfájdalmak fokozott előfordulásáról home office során, mely akár az emberek 40-50 százalékát is érintheti. A gerincproblémák megelőzési lehetőségekről is szót ejtettünk, a jelenlegi cikkben a helyes ülési technika elemeit mutatjuk be. Az emberi gerinc oldalnézetből kettős S alakot vesz fel, mely a legkedvezőbb biomechanikai helyzetet biztosítja az őt érő terheléssel és gravitációval szemben. Az ülés során is a cél ezeknek a görbületeknek a fenntartása.

A 6 ülési technika a gerincproblémák elkerülésére

  1. A hát előre domború helyzetének fenntartása. Újabb székek már rendelkeznek ágyéki benyomattal, melyek elősegítik a domborulat fenntartását. Régibb és olcsóbb székek viszont legtöbbször csak egyenes, kemény háttámlával rendelkeznek. Ilyen esetekben egy párna vagy valamilyen henger alakú eszközt szükséges az ágyéki gerinc mögé helyezni.
  2. A szék magassága, a combok és lábszár helyzete. Ideális szék olyan méretű, hogy lábunkat a földön tudjuk tartani és sarkunk is leér, a comb és lábszár derékszöget (90 fokot) zár be. Ettől eltérő helyzet (lógó láb, magasan elhelyezkedő térdek) túlzott terhet helyeznek az ágyéki gerincre.
  3. A szék mélysége, a térdek helyzete: ideális esetben a térdek és a szék között egy ujjnyi távolság van, így a lábak le tudnak lógni a földre. A térdek pedig fel tudják venni a derékszöget a kettes pontban említett módon.
  4. Könyök helyzete: A kezeket az asztalra helyezve a felkar és alkar derékszöget zárjon be, felkarunk pedig párhuzamos legyen a gerinccel.
  5. Alkar alátámasztás: Lógó alkar esetén a vállak előre eshetnek, így az izomzat könyebben fárad el. Ha a szék alkartámasza nem állítható, akkor kispárnát helyezhetünk alkarjaink alá, olyan magasságút, hogy vállainknak is még kényelmes legyen.
  6. Nyak védelme: Ideális állapotban a nyak relaxált sem túl előre, sem túl hátra nem lóg. Nyissuk ki a szemünket és ahogy előre tekintünk pont a monitor/könyv középpontjára kell tekintünk. Ha nem oda nézünk, akkor azok állítása szükséges.

A helyes ülési technika elsajátítása mellett fontos, hogy milyen széken ülünk hosszasan, erről itt olvashat.

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük