A szemfájdalom megelőzése home office ideje alatt

Ritkán esik részletesen szó a home office káros hatásáról, miszerint a szemfájdalom kialakulásának előfordulási gyakorisága magas és fejfájáshoz is vezethet, súlyosabb esetben idegrendszeri problémákhoz. A jelenlegi cikkben szó esik ennek alapjairól és a megelőzési lehetőségekről is.

A szem merevsége (asthenopia)

Az okoseszközök és számítógép túlzott használata esetén a szemet mozgató izmok elfáradnak, melynek következménye számos tünet lehet:

  • szemfájdalom és fejfájás
  • fényérzékenység
  • fokozott könnytermelődés
  • szemszárazság
  • homályos látás
  • „hunyorgás”
  • szem „klikkelés” (akaratlan összehúzódás a szemhéjakban)

A legtöbb esetben a panaszok maguktól is megszűnnek, ha szemünket pihentetjük. Ugyanakkor gyakori előfordulása növeli a szem és látásproblémák előfordulását, ezért kiemelten fontos a megelőzés.

A kék fény hatása és a szemfájdalom

Egyre több helyen lehet olvasni a túlzott kék fény szemkárosító és napi ritmust felborító hatásáról, ugyanakkor ezzel nem mindenki ért egyet. A feltételezések szerint a kék fény az UV sugárzáshoz hasonlóan oxidatív stresszt okozhat a retinális pigmentekben, mely retinakárosodáshoz vezethet és növelheti szembetegségek előfordulási gyakoriságát (pl. macula degeneráció).

A másik tényező a napi ritmust felborító hatás, ugyanis a túlzott kék fény (főleg este) gátolhatja egy hormon, a melatonin szintjét, mellyel az ébrenlét-alvás normál ciklus felborulhat. Ha sok órás munka után azt tapasztalja, hogy nehezen bír elaludni, akkor ez a tényező is közrejátszhat benne (pl. a fokozott stressz mellett).

Megelőzés

Ha sokat kell képernyő előtt dolgozni és a szem merevség fentebb részletezett tünetei lépnek fel, akkor szünetet kell tartani. Egyik lehetőség 20-30 percig csukott szemmel relaxálni, másik lehetőség pedig egy nagyobb séta, amikor séta közben szemével a távolba tekint (pl. a horizontot figyeli), ugyanis ilyen esetben a szem izmai ellazulnak, pihenni tudnak.

A képernyő beállítások közül figyelni kell, hogy a kép ne legyen túl fényes, de a túlzottan kevés fény sem ideális. A kontraszt és megfelelő betűméret beállítása kiemelten fontos. Színbeállítások közül a kevésbé kékes színvilág javasolt, melegebb színek legyenek túlsúlyban. Sok készülék már rendelkezik éjjeli üzemmóddal is, ha sötét szobában dolgozna.

Ha panaszai napi szinten fennállnak és nem javulnak, akkor szemészeti vizsgálat válhat szükségessé. Gyakran látásprobléma is állhat a háttérben, mely szemüveggel korrigálható.

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük