A nyaki fájdalmak és a home office megelőzése

A derékpanaszok mellett a nyaki fájdalmak aránya is egyre növekszik a home office-ban dolgozók körében. A derékpanaszokról itt olvashat részletesen. A nyaki fájdalmakat minden negyedik dolgozó tapasztalhatja egy tanulmány alapján (*) és 50 százalékuk úgy érzi nyaki panaszaik rosszabbak lettek mióta otthon dolgoznak. A jövőben emiatt a nyaki gerincbetegségek (köztük pl. porckorongsérvek) előfordulása is növekedhet.

Mik azok a nyaki fájdalmak „text neck”?

A modern társadalmakban megjelent egy új betegség fogalom, angol nyelvterületen ezt „text neck”-nek nevezzük. Eredetileg az állás közben használt telefon miatt kialakult nyaki problémákra értették, mivel ilyenkor az ember fejét leszegve hosszas órákon keresztül képes a telefonját nézni. Ugyanez a fogalom a home office kapcsán megjelent, mivel a képernyő hosszú ideig történő használata során a használó túlzottan előre dől, nyaki és háti szakasza túl nagy szöget zárnak be, vállai előre esnek. A pozíció terheli a nyaki szakaszt ugyanis annak görbülete elsimul, kevésbé ellenállóvá válik. A helytelen tartást követi a nyaki izomzat merevsége, görcse is. A vállak előre esése miatt a háti szakaszra fokozott teher nehezül, mely közvetve kihat az ágyéki gerincre is. Ha ebben állapotban a nyaki idegek is érintetté válnak, akár porckorongsérvekre jellemző kisugárzó tünetek is kialakulhatnak.

Hogyan lehet megelőzni a nyaki fájdalmakat?

Gyakori tanács, hogy próbáljuk meg az üléssel töltött órákat csökkenti, ugyanakkor ez sok esetben nem kivitelezhető. Ha órákat kell ülni a számítógép előtt, akkor nagyon fontos, hogy 1-2 óránként mindenképpen álljunk fel 10-15 percre és mozgassuk át nyakunkat. Ilyenkor a nyaki izom tónusa helyreállhat, fel tud készülni a tovább terhelésre. Gyakrabban is szükséges lehet felállni a gép elől, ha a nyakunk hamarabb jelez merevséget/fájdalmat. Ha merevnek érezzük a nyakat akkor a szervezet jelez, hogy ideje a nyakat átmozgatni, az izomtónust helyreállítani.

A másik fontos megelőző lépés a helyes ülési technika elsajátítása. Erről részletesen itt olvashat. Ebből jelenleg a nyak védelmét emeljük ki. Ideális állapotban a nyak relaxált sem túl előre, sem túl hátra nem lóg. Nyissuk ki a szemünket és ahogy előre tekintünk pont a monitor/könyv középpontjára kell tekintünk. Ha nem oda nézünk, akkor azok állítása szükséges. Ettől eltérő pozícióban tartott nyak fokozott teher alatt van, az izomzat is görcsösen megfeszülhet.

*: Moretti A, Menna F, Aulicino M, Paoletta M, Liguori S, Iolascon G. Characterization of home working population during COVID-19 emergency: A cross-sectional analysis. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(17):6284. doi:10.3390/ijerph17176284

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük