Home office és a nyaki fájdalmak megelőzése

A derékpanaszok mellett a nyaki fájdalmak aránya is egyre növekszik a home office-ban dolgozók körében. A derékpanaszokról itt olvashat részletesen. A nyaki fájdalmakat minden negyedik dolgozó tapasztalhatja egy tanulmány alapján (*) és 50 százalékuk úgy érzi nyaki panaszaik rosszabbak lettek mióta otthon dolgoznak. A jövőben emiatt a nyaki gerincbetegségek (köztük pl. porckorongsérvek) előfordulása is növekedhet.

Mi az a „text neck”?

A modern társadalmakban megjelent egy új betegség fogalom, angol nyelvterületen ezt „text neck”-nek nevezzük. Eredetileg az állás közben használt telefon miatt kialakult nyaki problémákra értették, mivel ilyenkor az ember fejét leszegve hosszas órákon keresztül képes a telefonját nézni. Ugyanez a fogalom a home office kapcsán megjelent, mivel a képernyő hosszú ideig történő használata során a használó túlzottan előre dől, nyaki és háti szakasza túl nagy szöget zárnak be, vállai előre esnek. A pozíció terheli a nyaki szakaszt ugyanis annak görbülete elsimul, kevésbé ellenállóvá válik. A helytelen tartást követi a nyaki izomzat merevsége, görcse is. A vállak előre esése miatt a háti szakaszra fokozott teher nehezül, mely közvetve kihat az ágyéki gerincre is. Ha ebben állapotban a nyaki idegek is érintetté válnak, akár porckorongsérvekre jellemző kisugárzó tünetek is kialakulhatnak.

Hogyan lehet megelőzni?

Gyakori tanács, hogy próbáljuk meg az üléssel töltött órákat csökkenti, ugyanakkor ez sok esetben nem kivitelezhető. Ha órákat kell ülni a számítógép előtt, akkor nagyon fontos, hogy 1-2 óránként mindenképpen álljunk fel 10-15 percre és mozgassuk át nyakunkat. Ilyenkor a nyaki izom tónusa helyreállhat, fel tud készülni a tovább terhelésre. Gyakrabban is szükséges lehet felállni a gép elől, ha a nyakunk hamarabb jelez merevséget/fájdalmat. Ha merevnek érezzük a nyakat akkor a szervezet jelez, hogy ideje a nyakat átmozgatni, az izomtónust helyreállítani.

A másik fontos megelőző lépés a helyes ülési technika elsajátítása. Erről részletesen itt olvashat. Ebből jelenleg a nyak védelmét emeljük ki. Ideális állapotban a nyak relaxált sem túl előre, sem túl hátra nem lóg. Nyissuk ki a szemünket és ahogy előre tekintünk pont a monitor/könyv középpontjára kell tekintünk. Ha nem oda nézünk, akkor azok állítása szükséges. Ettől eltérő pozícióban tartott nyak fokozott teher alatt van, az izomzat is görcsösen megfeszülhet.

*: Moretti A, Menna F, Aulicino M, Paoletta M, Liguori S, Iolascon G. Characterization of home working population during COVID-19 emergency: A cross-sectional analysis. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(17):6284. doi:10.3390/ijerph17176284

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük