A Idegvédő vitamin a mentális egészség érdekében

Egyre több tanulmány vizsgálja a mentális egészség alakulását a home office során. Az eredmények szerteágazóak, hiszen az emberek egy része az érzelmi jólét és produktivitás növekedéséről számol be, hogy többet tud saját, otthoni környezetében lenni családjával, jobban be tudja osztani idejét és az egészséges étkezésre és mozgásra is nagyobb hangsúlyt tud fektetni. Idegvédő vitamin azonban számos idegi problémára segítség lehet. A dolgozók másik része ugyanakkor negatív hatásokról számol be, melyek a jövőbeni mentális egészségre is kihatnak, a jelenlegi cikkben ezeket járjuk részletesebben körbe.

Egy 4326 résztvevőt számláló vizsgálat (*) oki kapcsolatot is ki tudott mutatni a nem megfelelő otthoni beltéri környezet (pl. szén-dioxid szint, hőmérséklet, páratartalom, hanghatások, stb.) és a migrénes fejfájások növekvő előfordulása között. További negatív hatáskánt említik a szerzők a munka-szabadidő határok elmosódását, a kevesebb emberi kapcsolatok számának csökkenését és az izolációt, melyek egyenként is rizikófaktorai a mentális betegségeknek.

Miben segíthet az idegvédő vitamin?

  1. Idegrendszeri működés támogatása: Az idegsejtek megfelelő működéséhez szükség van a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokra és ásványi anyagokra. Az idegvédő vitaminok szerepet játszhatnak az idegsejtek közötti kommunikációban és az idegimpulzusok átvitelében.
  2. Idegsejtek védelme: Az idegsejtek különböző károsodásoknak vannak kitéve, például oxidatív stressznek vagy neurotoxinoknak. Az idegvédő vitaminok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek megvédeni az idegsejteket az ilyen károsodásoktól.
  3. Idegi működés javítása: Az idegvédő vitaminok hiánya idegrendszeri problémákhoz vezethet, például perifériás neuropátiához vagy hangulatzavarokhoz. Ezeknek a vitaminoknak a pótlása segíthet fenntartani az idegi működést és csökkentheti a neurológiai problémák kialakulásának kockázatát.

Milyen mentális-szociális problémák előfordulása növekedhet a home office során?

  • Depresszió, szorongás: A társas kapcsolatok hiánya és egyedüllét miatt növekedhet a depresszió előfordulása, különösképpen a téli időszakokban.
  • Családi, párkapcsolati problémák: Ha a család több tagja is otthonról dolgozik, a rendszeres összezártság növelheti a családi problémák arányát. A fokozott stressz miatt ilyenkor az alkalmazkodó képesség is csökkenhet.
  • Álmatlanság: A hosszas számítógép előtt ülés és az egyéb stresszfaktorok miatt, amit a kékfény is okozhat, felborulhat az alvás-ébrenlét ciklus.
  • Burnout (kiégés): A szabadidő-munkaidő határok elmosódása miatt a túlzott munka miatt a teljesítőképesség idővel csökkenhet, akár kiégés szindrómához is vezethet.
  • Közösségi média függőség: Külön csoportként kell már ezt is megemlíteni, hiszen sok embernek otthonról az egyedüli kapcsolata a külvilággal a social media. Túlzott használat esetén függőséghez hasonló állapot is kialakulhat.

*: Tietjen GE, Khubchandani J, Ghosh S, Bhattacharjee S, Kleinfelder J. Headache symptoms and indoor environmental parameters: Results from the EPA BASE study. Ann Indian Acad Neurol. 2012;15(Suppl 1):S95-S99. doi:10.4103/0972-2327.100029

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük