derékfájdalmak home office során: Elhízás hatása

A magyar lakosságot fokozottan érinti az elhízás veszélye. 2018-as adatok alapján Magyarország a negyedik helyen áll a világon leginkább elhízottak listáján. Nemzetünk előtt az Egyesült Államok, Mexikó és Új Zéland áll, tehát Európában Magyarország első. Az elhízás egyre gyakrabban a fiatalokat is érinti, mely hozzájárul a korai derékfájdalmak kialakulásához. Összességében Magyarországon az elhízás előfordulási gyakorisága 30 százalék körüli, tehát minden harmadik magyar ember elhízott lehet.

Elhízás és a derékfájdalmak

Túlsúlyos betegek esetében, főleg hasi elhízás esetén az ágyéki gerincszakaszra fokozott terhelés nehezedik. A hasi súly miatt az ágyéki szakasz görbülete növekszik, a gerinc nem tudja fenntartani a legkedvezőbb biomechanikai állapotot. A kedvezőtlen állapotban a gerinc és alkotóelemei fokozottan sérülékenyek és érzékenyek a gerincbetegségek kialakulására, így például a derékfájdalmak megjelenésére.

Stressz evés és „binge eating”

A munkával járó fokozott stressz csökkentésére ismert fogalom a stressz evés, mely főleg kalóriadús, magas szénhidrát tartalmú ételek fogyasztásával jár együtt. A home office az ilyen kalóriadús táplálkozással együtt hozzájárul az elhízáshoz. A „binge eating” magyarra nehezen fordítható, de leginkább túlevést jelent. Otthoni munka során a teli hűtő közelsége miatt sokszor unalmában is a hűtőhöz megy az ember és bekap egy-egy falatot. A kisebb falatok a mozgásszegény életmóddal hosszú távon szintén elhízáshoz vezethet, mely az egyéb belszervi betegségek mellett a gerincet is megterheli az említett módon.

Számítsa ki Ön milyen kategóriába tartozik!

Az elhízás mértékének megállapítására legelterjedtebben a BMI mérőszámot (Body Mass Index) használják, mely megmutatja, hogy adott ember melyik kategóriába tartozik. A kiszámítását az alábbi módon végezze:

  1. Mérje meg pontosan hány kilogramm (például 80 kg)
  2. Mérje meg pontosan hány cm magas és az értéket ossza el százzal. (például: 165 cm magas személy értéke 165/100=1,65)
  3. A 2. pontban kapott értéket szorozza meg önmagával (tehát 1,65×1,65=2,7225)
  4. A végső pontszám kiszámolásához a testtömeget ossza el az előbbi értékkel (tehát kerekítve 80/2,7225= 29,38)
  5. A BMI érték 29,4 kerekítve

A számítás során kapott érték alapján a táblázat megmondja, hogy Ön melyik kategóriába tartozik.

KategóriákBMI
alultáplált18,5 alatt
normál testsúly18,5 – 25
túlsúly25 – 30
elhízás30 – 40
extrém elhízás40 felett

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük