Rejtett betegség home office során, kéztő alagút szindróma

A home office kapcsán egyre többet kerül felismerésre valamilyen alagútszindróma, mely jellegzetes tüneteket okoz. Kéztő alagút szindróma az , ha valamelyik perifériás ideg a lefutása mentén tartósan nyomás (kompresszió) alá kerül. A nyomás leggyakrabban a jellegzetes anatómia csatornákon történő áthaladása közben alakul ki. Tartósan fennálló, krónikus nyomás következtében az ideg károsodhat, végeredményben pedig az ideg maradandóan sorvadhat is. Klinikailag az ideg által ellátott területen zsibbadás, fájdalom, illetve súlyosabb esetben funkciókiesés is jelentkezhet. Részletesen ezekről itt olvashat.

A kéztő alagút, vagyis carpalis alagút szindróma

Leggyakrabban a kéztő alagút szindrómája alakul ki, mivel home office során a számítógép előtti ülés kapcsán a használt kéz túlzott terhelés alá kerül. A betegség kialakulását felgyorsíthatja, ha az illető csuklótájéka egérhasználat vagy billentyűzet használata közben gyakran van tartós nyomás alatt. A fokozott nyomás hatására a alagutat felülről határoló szalag vastagodását okozhatja, mellyel párhuzamosan csökken a csatorna átmérője. A csatornában leggyakrabban a „nervus medianus” nevű ideg kerül nyomás alá és károsodik, mely fontos tenyeret beidegző érző idegeket és kézizmokat ellátó motoros idegeket is szállít.

A beteg a kéz, valamint ujjak kellemetlen, villanyozó vagy égő zsibbadására, és fájdalmára panaszkodik, melyet később az ujjak fokozódó elügyetlenedése követ. A zsibbadás leggyakrabban az I-III ujjon jelentkezik, de az is előfordul, hogy a beteg csak egy vagy két ujjon, de gyakran akár mind az öt ujjon és az egész kézen jelzi a zsibbadást. Jellegzetes tünet, hogy a fájdalmak éjszaka fokozódnak, a beteg gyakran felébred és „le kell ráznia” a kezét.

Megelőzési lehetőségek, mikor forduljon orvoshoz?

A legjobb lehetőség a kéztő-alagút szinróma elkerülésére a megelőzés, melynek kiemelt eleme, hogy munkavégzés közben ne a csuklótájékon támaszkodjunk. Napjainkban számos ergonómikus kialakítású egér kapható, valamint csuklót tartó egérpadok is. Sajnos a betegségnek nem csak mechanikai okai lehetnek, hanem genetikai tényezői is lehetnek. Mindemellett belszervi betegségek részeként is megjelenhet (például cukorbetegség, reumás megbetegedés.). Ugyanakkor időben történő felismeréssel a betegség jól és véglegesen gyógyítható. Ha felmerül a kéztő alagút szindróma gyanúja akkor mielőbbi orvosi kivizsgálás szükséges!

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük